قطار شهری طرحی است برای تسریع در تردد یا تصحیح فرم هندسی خیابان ها

 معماری رشت مردم را به یکدیگر نزدیک کرده است

سرویس شهری :

اختصاصی _ گیل نامه / رشت یکی از قدیمی ترین شهرهای شمالی کشورمان می باشد . از دیرباز به دلیل مرکزیت و امتیازاتش از رشد جمعیتی چشمگیری برخوردار بوده است . اخیرا زمزمه هائی در خصوص طرح ریزی قطار شهری آن هم در شهر متراکم رشت شنیده شده است . به نظر می رسد مدیران ارشد شهری در این خصوص قدری شتابزده وارد عمل شده اند و بهتر است در جهت رفع ترافیک شهر متراکم رشت ، قبل از اتخاذ هر تصمیمی پژوهش های جامع تری صورت گیرد .

همانطور که می دانیم در تحلیل های اخیر به شهر رشت و خصوصیات آن پرداخته شد ؛ رشت شهر نخستین هاست . از قدمت بالائی برخوردار است ، بافت قدیمی و به نوعی می توان گفت چهره سنتی و معماری منحصر به فرد آن بیش از هر چیزی در آن مشهود می باشد .

معماری رشت را همین کوی و برزن های بجا مانده در محله های ساغریسازان تشکیل می دهد ، همین بازار بزرگ ؛ همین بازار تاریخی ماهی فروشان رشت ؛ همین پل تاریخی محله پل عراق که چندان اثری از آن به جای نمانده ؛ همین محله های قدیمی همچون زیرکوچه  ، چله خانه ، پیرسرا ؛ همین پلوکبابی های قدیمی سنتی که می تواند فرصتی برای جذب گردشگر و رونق صنعت توریسم در استان باشد . البته از یاد نبریم که رشت دارای بناها و معماری تاریخی شاخصی است که هرکدام یادآور بخشی از فرهنگ و تاریخ این مردم است .

نباید فراموش کنیم که هویت رشت با معماری و بافت شهری آن گره خورده است و هرگونه دستکاری شتابزده و بدون پشتوانه پژوهشی ، ممکن است هویت و مولفه های هویت زای فرهنگی را در این شهر تاریخی دستخوش آسیب هائی جدی نماید .

بیهوده نیست اگر بگوئیم مردم در این شهر به واسطه شغل و بافت شهری خاص رشت با هم در ارتباط اند . به عبارتی می توان گفت از دیرباز معماری رشت مردم را به یکدیگر نزدیک کرده است .

با گذشت دهه ها و پیشرفت دولت ها و روی کار آمدن ابزارها و امکانات دولتی به شهر ها، متعاقبا ارتباطات و رشد جمعیت و تردد در شهرهائی همچون رشت خودمان بیشتر شده است . گیلانی ها به این مساله به خوبی واقف اند . رشت به عنوان مرکز استان در دوسوم طول شبانه روز به واسطه ی موقعیتش ، میهمان مشاغل آزادی از جمله ( دستفروشان محلی از شهرهای همجوار ، دوره گردها ، گردشگران ، مسافران و… ) می باشد و این امر سبب بروز مشکلاتی از قبیل ایجاد ترافیک شهری روزمره و به دنبال آن بروز اختلالات ارتباطی در سطح شهر می شود .

سیستم مدیریت شهری قصد دارد در این میان با هدف رفع چنین معضلاتی اقدام به طرح ریزی و اجرای پروژه ای سنگین و پرهزینه به نام قطار شهری بپردازد . طرحی پرمخاطره و تامل برانگیز که شاید در نگاه اول مناسب به نظر برسد ، می تواند با آسیب هائی جدی همراه باشد .

در این خصوص لازم است که به چندین مسئله دقت شود :

  1. اولویت این طرح در جهت رفع معضل ترافیک در شهر رشت چیست ؟ سرعت در نقل و انتقالات مسافران یا اصلاح هندسی خیابان ها و شیوه آمد و شد ؟
  2. آیا ایجاد امکانات پیشرفته و تغییر چهره شهر آن هم به سبک مدرن با بافت سنتی شهر همخوانی دارد ؟
  3. با توجه به شرایط نامطلوب اقتصادی کنونی ، آیا چنین طرحی توجیه اقتصادی دارد ؟
  4. آیا پژوهش های انجام شده با هدف بررسی چگونگی انجام پروژه ها بوده و یا اینکه در آن به لزوم اجرای این طرح نیز توجه شده است ؟

به نظر می رسد برای پیاده سازی چنین طرح هائی لازم است به فرهنگ ، اقلیم آداب و سنن ، باورها و اندیشه های فرهنگی مردم نیز توجه شود که این خود موضوعی مهم در علم مدیریت شهری جدید محسوب می شود .

 

با سلسله تحلیل های گیل نامه همراه باشید 🙏

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.