زعفران ؛ فواید و خواص آن برای بدن

بلوک گیاه نامه این هفته در گیل نامه 25 بهمن ماه 98

گیل نامه /  زعفران، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز می باشد، این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگی است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا روییده می شود. بدون شک این گیاه دارای خواص متعدد و بی نظیری است بهتر است بیشتر با آن آشناشویم و طریقه مصرف درست آن را فراگیریم .

زعفران دارای ساقه و ۶ گلبرگ بنفش رنگ و ۳ رشته کلاله قرمز رنگ می باشد. کلاله زعفران حاوی چربی، املاح معدنی و موسیلاژ است. عطر و بوی زعفران به علت وجود اسانس بی رنگ تروپن دار و یک ترکیب اکسیژن دار و همراه با سینئول به نام سافرانال می باشد. رنگین بودن زعفران مربوط به وجود ماده ای به نام کروسین می باشد. زعفران از نظر طب سنتی ایران، طبیعتی گرم دارد. زعفران به عنوان یکی از گیاهان گران محسوب می شود و به همین دلیل است که محبوبیت قبلی خود را در بین افراد از دست داده است. اما این گیاه دارای خواص درمانی متعددی است که در این مطلب به بیان آن ها خواهیم پرداخت.

خواص زعفران

از خواص دارویی زعفران می توان به خاصیت ضد افسردگی و نشاط آور و بهبود عملکرد دستگاه گوارش اشاره نمود. همچنین این گیاه دارویی به کلیه ها و مثانه و تسهیل در هضم غذا و از بین بردن نفخ معده و خون سازی موثر است. یکی از مهم ترین خواص آن را می توان خاصیت ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی آن دانست. البته قابل ذکر است که مصرف بیش از اندازه زعفران، برای مادران باردار خطرناک بوده و ممکن است منجر به سقط جنین شود. بعضی از خواص درمانی زعفران عبارت است از:

۱- کاهش درد قاعدگی:

 در سال‌ های گذشته، زعفران به عنوان یک محرک برای تحرک قاعدگی در زنانی که عادت ماهیانه‌ منظمی نداشتند، استفاده می‌ شد. دم کرده‌ گیاه زعفران همچنین برای کاهش خونریزی رحم، تسهیل خونریزی و کاهش درد ناشی از قاعدگی به کار برده می‌ شود.

۲- ضد افسردگی:

چای زعفران برای درمان افسردگی نیز استفاده می‌ شود. گزارش شده است که دریافت مقدار زیادی از دم کرده و یا ادویه‌ زعفران موجب احساس شادی و خوشحالی می‌ شود.

۳- پیشگیری از سرطان:

زعفران حاوی کاروتنوئید‌ ها است و بر طبق یافته‌ های علمی، این کاروتنوئید‌ ها ایجاد واکنش‌ های مختلفی در برابر کارسینومای سرطانی، توده‌ های بدخیم سرطانی در انسان‌ ها می‌ کنند.

۴- سلامت قلب:

بر طبق مطالعات انجام شده، گزارش شده است که چای زعفران از تجمع کلسترول در رگ‌ ها جلوگیری می‌ کند و به این ترتیب از بیماری‌ های قلبی جلوگیری می‌ کند.

۵- تسکین دردهای شکمی:

دم کرده‌ زعفران برای درد های متوسط تا شدید شکمی و قسمت فوقانی شکم موثر است. همچنین دردهای غشای روده‌ بزرگ را نیز آرام می‌کند.

۶- کاهش فشار خون:

دم کرده‌ زعفران حاوی موادی است که به آن کروستین می‌ گویند که فشار خون را پایین می‌ آورد. به همین دلیل زعفران به پیشگیری از افزایش فشار خون کمک می‌ کند.

۷- خلط آور:

دم کرده‌ زعفران موجب تحریک استفراغ و سرفه به منظور تسکین درد سینه، گلو و معده می‌شود.

فواید دیگر:

  • چای زعفران برای درمان بسیاری از بیماری‌ ها مانند آسم، سرفه، خشکی پوست، حمله عصبی، گاز معده، سوزش سردل، بی خوابی و انزال زودرس مفید است.
  • از دیگر فواید زعفران این است که موجب رشد موهای پشت سر به صورت موضعی می‌ شود.

خواص زعفران برای پوست و مو

  1. کمک به درخشندگی پوست
  2. کمک به ایجاد بافت زیبا و طبیعی در پوست
  3. درمان آکنه
  4. کاهش جای جوش و اسکار
  5. کمک به درمان پوست مات و کدر
  6. افزایش گردش خون در پوست و کمک به شادابی و طراوت در آن
  7. درمان خشکی پوست
  8. مناسب به عنوان یک تونر طبیعی و موثر
  9. کمک به بهبود زخم و جای آن

یک دستور عالی و ویژه برای جلوگیری از ریزش موها:

  • مقداری زعفران دم کرده را با شیرین بیان و شیر میکس کنید و مخلوط این سه ماده را روی نواحی کم‌ پشت یا طاس بمالید. این ماسک مو برای جلوگیری از ریزش مو و افزایش رشد مو و بازگشت موهای از دست رفته بسیار موثر است.

مقدار مصرف زعفران:

  • مصرف ۳ گرم زعفران، برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند می باشد، و مصرف بیش از ۵ گرم آن برای هر نفر در ماه مضر می باشد. اما مصرف ۵ گرم زعفران در یک وعده غذایی می تواند منجر به مرگ انسان گردد.

نکته مهم:

  • مصرف بیش از حد زعفران نیز باعث کاهش فشار خون و رقیق شدن بیش از حد خون می شود، که ممکن است عوارضی مثل خونریزی های بینی و یا رحمی را در بانوان به همراه داشته باشد. مصرف بیش از حد این ماده به دلایلی که گفته شد، برای خانم های باردار نیز توصیه نمی شود، و ممکن است به سقط جنین در ماه های اول بارداری منجر شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.