گیل نامه / جو دوسر یا یولاف، از ایام قدیم توسط مردم ژرمن و اسلاو کشت می شده است. گیاهی است یک ساله که ارتفاع آن تا یک متر می رسد، میوه آن خوشه ای و دراز و دارای غلافی دو سر می باشد. جو دوسر دو نوع می باشد که پاییزه (که در زمستان و پاییز کشت می شود) و بهاره ( که در بهار و تابستان کشت می شود). جو دوسر دارای حدود ۷ درصد مواد چرب و ۱۴ درصد مواد ازته و ۶۰ درصد مواد نشاسته ای می باشد به علاوه آرسنیک و اسید اگزالیک و ید نیز در آن وجود دارد. جو دوسر یکی از گیاهانی است که از آن در مصرف و پخت غذاهای مختلف همچون سوپ و آش و… استفاده می کنند و همینطور در صبحانه کودکان می توان از آن استفاده کرد که اغلب دلخواه کودکان است.
ارزش غذایی جو دوسر:
- ۱۰۰ گرم جو ۳۸۰ کالری انرژی
- ۱۳ گرم پروتئین ۶/۵ گرم چربی
- ۶۷ گرم کربوهیدرات
- ۱۰ گرم فیبر و مقداری کمی قند (۱ گرم)
مواد معدنی و ویتامین های جو دوسر:
- کلسیم (۵۲ میلی گرم)
- آهن (۴ میلی گرم)
- منیزیم (۱۳۸ میلی گرم)
- فسفر (۴۱۰ میلی گرم)
- پتاسیم (۳۶۲ میلی گرم)
- سدیم (۶ میلی گرم)
- روی (۳ میلی گرم)
- تیامین (۰/۴ میلی گرم)
- ریبوفلاوین (۰/۱ میلی گرم)
- نیاسین (۱/۱ میلی گرم)
- ویتامین ب۶ (۰/۱ میلی گرم)
- فولیک اسید (۳۲ میکروگرم)
- ویتامین ای (۰/۴۲ میلی گرم)
- ویتامین کا (۲ میکروگرم)
- کلسترول صفر
خواص جو دوسر
خواص گوارشی:
ملین ـ رفع یبوست ـ ضد ناراحتی دستگاه گوارش ـ ضد اسهال شدید ـ ضد استسقاء ـ ضد بواسیر
خواص کلیوی:
مدر ـ دفع سنگ کلیه و مثانه ـ الیگوری (کمی ترشح ادرار) ـ تسکین درد کلیه و مثانه
خواص قلبی و عروقی:
کاهش کلسترول خون ـ تقویت خون و قلب ـ ضد گرفتگی رگ ها ـ ضد خون ریزی ـ ضد فشار خون
خواص مغذی:
تقویت مغزی ـ آرامبخش ـ ضد بی خوابی ـ ضد دپرسیون (افسردگی) و استرس ـ ضد ضعف و سستی ـ آنتی بیوتیک طبیعی ـ ضد ترس
خواص هورمونی:
افزایش میل جنسی ـ ضد انسداد پروستات ـ رفع اختلالات جنسی ـ تنظیم کننده قند خون ـ تنظیم کننده ترشح انسولین خون
خواص اسکلتی:
ضد روماتیسم ـ محرک جوش خوردن سریع استخوان شکسته
خواص پوستی:
پایه پمادهای پوستی سنتی ـ ضد تورم ـ ضد التهابات پوستی ـ ضد خارش و اگزمای پوستی ـ ضد آکنه ـ ضد آفتاب سوختگی ـ پسوریازیس (مجاورت جو دوسر با پوست و خوردن آن)
خواص ریوی دهانی:
ضد عفونت مجاری تنفسی ـ ضد ورم حلق (فارنژیت) ـ ضد ورم حنجره (لارنژیت) ـ نرم کننده سینه ـ تسکین سرفه ـ ضد تنگی نفس
سایر خواص:
تقویت اطفال ضعیف (پخته شده در شیر یا آب) ـ تسکین درد (ضماد) ـ کاهش وزن ـ آبله مرغان ـ ضد تورم گرم ـ ضد سرطان (روده)
مصرف جو دوسر در موارد زیر مفید باشد:
- ناتوانی جنسی
- کاهش کلسترول
- ناراحتی دستگاه گوارش
- مبارزه با اکسید کننده ها
- مبارزه با پیری زودرس
- بی خوابی
- دپرسیون (افسردگی) و استرس
- حساسیت و آلرژی
- ناراحتی های پوستی
- خارش پوست (اگزما، آبله مرغان و آفتاب سوختگی)
- تحریک سیستم اعصاب مرکزی
- آنتی بیوتیک طبیعی
- مبارزه با هوس شدید به دخانیات
- مبارزه با عفونت مجاری تنفسی
- مبارزه با گرفتگی رگ ها
- مبارزه با ضعف و سستی
- مبارزه با فرسایش فکری و مغزی
- مبارزه با کمبود ویتامین C
- مبارزه با آثار پرتوهای هسته ای
- ضد یبوست و جلوگیری کننده از اسهال های شدید
- ضد خونریزی
- ضد رماتیسم
- مبارزه با انسداد در پروستات
طرز تهیه جوشانده جو دوسر:
برای تهیه جوشانده آن مقداری جو دوسر را پاک کرده و آبکشی کنید و به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بگذارید خیس بخورد، سپس به مدت ۱۵ دقیقه آن را بر شعله قرار دهید و بگذارید بجوشد، و در انتها آن را کناری گذاشته خنک شود و از صافی رد کرده و آب یا همان شیره باقی مانده آن را پس از خنک شدن مصرف کنید، و پوست خود را با آن بشویید.
مضرات جو دوسر:
محققان و متخصصان دارو گیاهی برای این گیاه ضرری اعلام نکرده اند، اما در مصرف آن مراعات کنید.
دکتر سلامت