اهمیت کتاب و کتابخوانی با اقدامات خلاقانه و نوآوری در جامعه ترویج شود

گیل نامه / جلسه انجمن کتابخانه های عمومی استان گیلان عصر امروز یکشنبه(۱۴مهر) و به ریاست ارسلان زارع، استاندار و رئیس انجمن کتابخانه های عمومی گیلان، پریسا کرمی، مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان، معاونین استاندار، مدیران کل دستگاه های اجرایی استان و اصحاب رسانه در استانداری برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی    گیل نامه / استاندار گیلان در این نشست که با هدف بررسی وضعیت کتابخانه های عمومی استان و پیگیری مصوبات گذشته این انجمن و ارائه پیشنهادات جدید برای حل مشکلات در این حوزه برگزار شد، با بیان اینکه ترویج کتابخوانی باید با ابتکار، اندیشه، خلاقیت و نوآوری همراه باشد، گفت: افزایش مهارت های فردی، سواد اجتماعی، تقویت دانش عمومی و بهبود سبک زندگی کودکان با روش های خلاقانه و مبتکرانه امکان پذیر است.
دکتر ارسلان زارع عصر امروز در جلسه انجمن کتابخانه های عمومی استان به اهمیت و ارزش کتاب در همه ادوار تاریخی اشاره کرد و گفت: نقش کتاب در ارتقای فرهنگ جامعه بی‌بدیل است‌.

وی با تاکید بر لزوم اهتمام ویژه برای توسعه فرهنگ کتابخوانی، اظهار داشت: خانواده‌ها و مدارس مشوق خوبی برای این مهم هستند .

نماینده عالی دولت در گیلان خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم تا کتاب و کتابخوانی به یک ارزش بالا در جامعه تبدیل شود و در این راه توسعه مراکز فرهنگی و کتابخانه ها در مناطق محروم باید مورد توجه قرار گیرد.

وی بهره گیری از ظرفیت کتابخانه های سیار و حضور سفیران کتاب در مناطق محروم و روستاها را اقدامی مناسب در جهت تحقق ترویج کتابخوانی دانست.

دکتر زارع گفت: لازم است تا تدابیر ویژه ای به منظور انس بیشتر نوجوانان و جوانان با کتاب اندیشیده شود که در این میان برگزاری نشست کتابخوانی می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.

استاندار گیلان تاکید کرد: بخاطر داشته باشیم که اقدامات این حوزه باید توأم با ابتکار، اندیشه، خلاقیت و نوگرایی باشد؛ زیرا افزایش مهارت های فردی، سواد اجتماعی، تقویت دانش عمومی و بهبود سبک زندگی کودکان با روش های خلاقانه و مبتکرانه امکان پذیر است.

وی برنامه‌ریزی در جهت تقویت فرهنگ مطالعه را امری ضروری خواند و یادآور شد: در جهت اجرای این سیاست از سازمان‌های مردم‌نهاد استفاده بیشتری شود.

دکتر زارع به توسعه روز افزون شبکه های ارتباطی در بستر اینترنت و نیز علاقه مندی نسل جوان به استفاده از این ابزارهای هوشمند اشاره و تصریح کرد: باید از این فضا برای جلب توجه جوانان به کتابخوانی با تولید نرم افزارهای کتابخوانی، جستجوی آسان کتاب، تسهیل در تهیه کتاب، یافتن کتاب های الکترونیک و بهره گیری از نرم افزار جامع مدیریت کتابخانه ها اقدامات بیشتری صورت گیرد.

استاندار گیلان افزود: برنامه‌ریزی‌ها باید به گونه ای باشد که کتابخوانی برای نسل جوان امید آفرین و نشاط بخش باشد.

وی با بیان اینکه احداث کتابخانه ها و توجه به توسعه فضاهای فیزیکی تنها یکی از راه های ترویج مطالعه است، خاطرنشان کرد: باید برای ترویج کتابخوانی از ظرفیت های مختلف استفاده شود.

نماینده عالی دولت در گیلان گفت: علاوه بر سهم نیم درصدی شهرداری ها به کتابخانه‌های عمومی، شهرداران موظف به ایفای نقش در حوزه ترویج فرهنگ مطالعه هستند لذا باید نسبت به این مهم توجه ویژه ای داشته باشند.

کرمی: کتابخانه مرکزی رشت غم فرهنگی گیلان است

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان نیز در ابتدای این نشست ضمن ارائه گزارش از وضعیت کتابخانه های استان با بیان اینکه گیلان در مجموع ۹۹ باب کتابخانه شامل ۸۲ باب کتابخانه نهادی، ۱۶ باب کتابخانه مشارکتی و یک باب کتابخانه مستقل دارد، اظهار کرد: حدود ۷۰ هزار نفر عضو این کتابخانه ها هستند، پروژه های در دست احداث کتابخانه های عمومی استان را در شهرستان های لنگرود، رودسر، آستانه اشرفیه، انزلی، لاهیجان، صومعه سرا، تالش و رشت دانست و تصریح کرد: کتابخانه مرکزی رشت غم بزرگ فرهنگی ماست.

پریسا کرمی موجودی کتابخانه های عمومی گیلان را حدود ۱٫۵ میلیون جلد کتاب دانست و افزود: شاخص مطلوب کتاب پنج میلیون و ۴۶۰ میلیون جلد است که کتابخانه های استان حدود چهار میلیون جلد با کمبود مواجه هستند.

وی زیربنای فضای مطالعه در استان را ۲۷ هزار و ۲۶۸ مترمربع دانست و تصریح کرد: به ازای هر یکصد نفر باید ۵٫۲۵ مترمربع فضا زیربنا داشته باشیم که این میزان برای گیلان ۲٫۱۶ مترمربع است.

این مسئول فرهنگی با بیان اینکه امروزه کتابخانه ها از حالت صرفا بده و بستان کتاب خارج شده است، گفت: کتابخانه های عمومی نقش فرهنگی و اجتماعی دارند.

کرمی نوسازی و بهینه سازی فضاها و امکانات را یکی از سیاست های راهبردی نهاد کتابخانه های عمومی دانست و عنوان کرد: مدیریت توسعه کتابخانه های عمومی و افزایش دسترسی مخاطبان به کتاب در دستور کار قرار دارد لذا اولویت نهاد کتابخانه های عمومی در استان اتمام طرح های کتابخانه ای دارای بیش از ۹۰ درصد پیشرفت است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان با تاکید بر لزوم نوسازی، بهسازی و استانداردسازی فضاهای کتابخانه ای به ویژه در مناطق محروم، متذکر شد: ایجاد فضاهای کتابخانه ای استاندارد در شهرهای فاقد کتابخانه عمومی به شرط تامین اعتبار ساخت و تجهیز از سوی خیران و یا کمک های ملی و استانی انجام می شود.

کرمی با بیان اینکه جامعه کتابخوان در گرو کودکان کتابخوان امروز است، خاطرنشان کرد: بهبود کیفیت خدمات کتابخانه های عمومی برای کودکان و نوجوانان در دستور کار قرار دارد تا بتوانیم لذت خوانش را در کودکان ایجاد کنیم. در این راستا دو کتابخانه سیار در رشت و منطقه آزاد انزلی راه اندازی شده است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان از دسترسی ۲۵ باب از کتابخانه های عمومی استان به وای.فای رایگان خبر داد و اضافه کرد: یکی از شاخص های کتابخانه ای ایجاد زمینه مناسب جهت دسترسی آسان به کتاب است لذا نرم افزار جامع مدیریت کتابخانه ها(سامان) امکان امانت، عضویت سراسری و جستجوی کتاب در کلیه کتابخانه های کشور را برای کاربران فراهم می کند.

وی کتابخانه عمومی را تنها مرکز فرهنگی برخی از روستاها و بخش ها دانست و یادآور شد: سال گذشته ۲۶۵ جلد کتاب به مبلغ ۶۶ میلیون تومان خریداری کردیم. همچنین به منظور حمایت از منابع بومی ۴۹۲ جلد به مبلغ ۱۲ میلیون تومان خریداری شد. ۴۰ هزار و ۵۰۴ عنوان کتاب نیز به صورت رایگان طی سال گذشته جذب شد.

کرمی از اجرای طرح انتخاب کتابدار با رویکرد افزایش نقش اعضا و کتابداران در انتخاب منابع خبر داد و گفت: ارتقا و توسعه آموزش های مهارتی کاربران کتابخانه های عمومی با رویکرد تقویت کسب و کارهای کوچک و رونق تولید و ارتقا و توسعه آموزش سواد اجتماعی جزو برنامه های فرهنگی و اجتماعی نهاد کتابخانه های عمومی است.

این مسئول فرهنگی از اجرای یک هزار و ۵۰۲ فعالیت فرهنگی در بخش کودک و برگزاری حدود ۵۵۰ نشست کتابخوان طی سال گذشته خبر داد و گفت: در جریان برگزاری نمایشگاه کتاب گیلان در سال ۹۷ حدود چهار هزار عضو به کتابخانه ها ی عمومی استان اضافه شدند. همچنین سال گذشته میزبان مرحله منطقه ای جشنواره قصه گویی بودیم.

وی با اشاره به برگزاری نهمین جشنواره کتابخوانی رضوی در گیلان با حضور ۴۰ هزار شرکت کننده در سال جاری، عنوان کرد: ۶۴ درصد شرکت کنندگان جوان بودند. همچنین چهار هزار قلم کالای فرهنگی توسط اعضای کتابخانه های عمومی گیلان برای کودکان مناطق سیل زده جمع آوری شد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان از برگزاری ۵۳ جلسه انجمن کتابخانه های عمومی در استان خبر داد و متذکر شد: سال گذشته ۱۰ تفاهم نامه همکاری با سازمان ها و دستگاه های اجرایی از جمله تبلیغات اسلامی، انتقال خون، سپاه و… منعقد شد.

وی پروژه های در دست احداث کتابخانه های عمومی استان را در شهرستان های لنگرود، رودسر، آستانه اشرفیه، انزلی، لاهیجان، صومعه سرا، تالش و رشت دانست و تصریح کرد: کتابخانه مرکزی رشت غم بزرگ فرهنگی ماست، زیرا بیش از ۱۵ سال از کلنگ خوردن این پروژه می گذرد و هنوز کمتر از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. کتابخانه مرکزی رشت نماد فرهنگی استان گیلان است و نباید چنین پروژه ای نیمه کاره بماند.

روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان گیلان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.